عوامل خرابی دیسک و صفحه شامل موارد متعددی است. در کل قطعات سیستم کلاچ، صفحه کلاچ از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و باعث حرکت سایر بخش های سیستم کلاچ نیز می شود. این قطعه نیروی دریافت شده از موتور را به جعبه دنده گیربکس انتقال می دهد، به طوری که هنگام فشردن پدال کلاچ ما ارتباط بین جعبه دنده و موتور را قطع کرده و با برداشتن فشار از روی پدال، این ارتباط را وصل می کنیم. در اطراف صفحه کلاچ، لنت ها قرار می گیرند و ظریب اصطکاک صفحه را افزایش می دهند، که به مرور زمان امکان خرابی و آسیب در این لنت ها هم وجود دارد.
در این مقاله ما اطلاعاتی را در مورد عوامل خرابی دیسک و همچنین برخی از نشانه های آن و راه جلوگیری از خرابی زود هنگام این وسیله مهم را جمع آوری و ارائه کرده ایم.
آنچه خواهید خواند:
طول عمر نرمال صفحه کلاچ
به طور نرمال در خودرو ها صفحه کلاچ و دیسک چرخ جلو سراتو بین 50 الی 60 هزار کیلومتر عمر می کند. البته که عوامل متعددی در این طول عمر تاثیرگذار است. برای مثال درصورت رانندگی هر روزه در ترافیک و محیط های شلوغ چون نیاز به تعویض مکرر دنده می باشد و به طبع آن صفحه کلاچ نیز دائما درگیر است.
طول عمر آن کاهش می یابد و همچنین مسلم است در غیر این صورت اگر مسیر هموار و خلوت باشد و شما در طی رانندگی نیاز چندانی به تعویض دنده نداشته باشید (مثلا در جاده های بین شهری) ممکن است طول عمر صفحه کلاچ خودروی شما از 60 هزار کیلومتر هم بیشتر شود و دیرتر نیاز به تعویض آن داشته باشید.
علت های تمامی و خرابی دیسک و صفحه
همانطور که می دانیم صفحه کلاچ یک قطعه مصرفی بوده و به علت کاربرد زیاد آن به هر حال دراثر مرور زمان تخریب شده و به صورت دوره ای نیاز به تعویض دارد. البته که مجموعه ای از عوامل وجود دارند که این روند تخریب را سرعت می بخشند، در ادامه ما درمورد بعضی از آن ها صحبت می کنیم تا با مطالعه این مقاله بتوانید از آن ها جلوگیری کنید.
- شتاب زیاد حین رانندگی:در صورتی که خودرو حین حرکت شتاب زیادی داشته باشد صفحه کلاچ بیشتر درگیر شده و استهلاک آن افزایش می یابد در نتیجه زودتر از موعد معمول خراب شده و شما باید آن را تعویض کنید.
- سنگینی خودرو حین رانندگی: هر خودرو دارای یک محدوده وزنی استاندارد برای حمل بار یا سرنشینان می باشد. در صورتی که به آن محدوده توجهی نشود و همواره بیش از ظرفیت خودرو از آن استفاده شود به قسمت های مختلف خودرو فشار زیادی وارد می شود، که صفحه کلاچ نیز از این قائده مستثنا نیست و دچار استهلاک بیشتری نسبت به حالت عادی می شود.
- استفاده بی مورد از کلاچ حین رانندگی: هنگامی که پدال کلاچ تحت فشار است در واقع صفحه کلاچ نیز درگیر می باشد، پس بعد از تعویض دنده هرچه سریع تر پدال کلاچ را رها کنید، به همان میزان سریع تر صفحه کلاچ و دیسک ها آزاد شده و از خرابی زود هنگام آن ها جلوگیری می شود.
- اشتباهات رانندگی: گاهی عواملی مانند تعویض اشتباه دنده ها،تقویت موتور خودرو بیش از حد مجاز و یا بدون ترمز نگه داشتن خودرو در سربالایی ها، باعث خرابی دیسک و صفحه و زود تمام شدن لنت ترمز جلو سراتو شما می شود.
روش های افزایش طول عمر دیسک و صفحه
در صورتی که ما عواملی را که موجب تخریب صفحه کلاچ می شوند را بدانیم، می توانیم راه های جلوگیری از آسیب به آن را هم فهمیده و با رعایت آن ها، طول عمر دیسک و صفحه را افزایش دهیم. همچنین بهتر است بدانید این قطعه مصرفی بوده و همانند لاستیک و لنت ترمز اپتیما، شامل گارانتی نمی باشند و هزینه تعویض آن ها را باید شخصا پرداخت کنید. برخی از روش های افزایش طول این وسیله عبارتند از:
- هرچقدر وزن خودرو کمتر باشد، فشار بر روی صفحه کلاچ و همچنین موتور خودرو، کمتر است.
- تعویض سیم کلاچ به صورت منظم و دوره ای و نرم بودن کلاچ، طول عمر صفحه را افزایش می دهد.
- وزن خودرو در سربالایی ها از طول عمر صفحه و دیسک را کاهش می دهد.
- نشتی دور گیربکس می تواند باعث چرب شدن صفحه کلاچ شود، پس تمیز کردن آن به ما کمک می کند.
- در صورتی که کلاچ خودرو در ریگلاژ پایین تر درگیر شود، زود تر هم آزاد می شود و طول عمر صفحه زیاد می شود.
علائم خرابی دیسک و صفحه کلاچ
علائم متعددی نشان دهنده این موضوع می باشند که در ادامه برخی از آن ها را بیان می کنیم:
- شاخص ترین علامت خرابی دیسک و صفحه، بد جا رفتن دنده همراه با صدای ناهنجاری می باشد. در صورتی که این علائم با تعویض دیسک و صفحه رفع نشد، احتمال خوردگی برنجی جعبه دنده نیز می باشد.
- در صورت سخت جا رفتن دنده 1 و دنده عقب می توان به خرابی دیسک و صفحه کلاچ خورد شک کرد.
- اگر خودروی بدون حرکت را در دنده یک قرار دهیم و خودرو شروع به لرزش کند می تواند نشانگر خرابی صفحه کلاچ باشد زیرا وظیفه ی پخش قدرت خودرو به صورت یکدست بین چرخ ها به درستی انجام نمی شود.
- در صورتی که اتومبیل در سربالای دارای قدرت کافی نباشد و به اصطلاح کم بیاورد، نیاز به برررسی صفحه کلاچ دارد.
- در صورتی که دور موتور افزایش یابد اما سرعت خودرو به آن نسبت بالا نرود، علامت خرابی دیسک و صفحه شماست.
کلام اخر عوامل خرابی دیسک و صفحه
دیسک و صفحه کلاچ یک قطعه مصرفی بوده و دارای طول عمر نرمال می باشند که کاهش و یا افزایش این طول عمل به طور مستقیم تحت تاثیر نوع رانندگی و خطاهای حین رانندگی می باشد.
در صورت رعایت نکات ذکر شده، شما می توانید به راحتی طول عمر آن ها را افزایش دهید و از فشار به خودر و همچنین هزینه ی اضافه جلوگیری کنید. همچنین به نشانه های خرابی دیسک و صفحه نیز حساس باشید. برای خرید کلیه لوازم یدکی اپتیما و لوازم یدکی سراتو می توانید به فروشگاه کیا 110 مراجعه کنید.
سوالات متداول در مورد عوامل خرابی دیسک و صفحه
- عوامل خرابی دیسک چیست؟
– ضربه و شوک فیزیکی
– دما و رطوبت بالا
– استفاده نادرست یا بیش از حد
- چگونه میتوان از خرابی دیسک جلوگیری کرد؟
– نگهداری در شرایط مناسب
– استفاده از نرمافزارهای تعمیر و نگهداری
– پشتیبانگیری منظم
- علائم خرابی دیسک چیست؟
– کند شدن سیستم
– خطاهای مکرر در خواندن/نوشتن
– صداهای غیرعادی (مثل کلیک)